Новини

Як Ісландія врятувала своїх підлітків. А нам «слабо»?

За оцінками фахівців зараз у світі налічується приблизно 200 млн. наркоманів. Іноді називають цифру в декілька разів більшу. Сьогодні у наших містах 60% хлопчиків і 20% дівчат віком 15-17 років вже залучені до наркотиків.

В цьому віці їм треба набиратись знань і життєвого досвіду, щоб завтра стати основою суспільства і взяти відповідальність за долю країни, але де їм... Їхня проблема, - де б дістати грошей на чергову дозу!
Дослідження показують, що зловживання будь-яким видом наркотику коштує державі мільярди доларів щорічно. Сюди включені витрати на систему охорони здоров'я, втрата роботи через зловживання шкідливими субстанціями, дорожні пригоди і різного виду злочини. Хто це зупинить? МИ – всі разом!
З ініціативи Громадської організації «Інститут української національної ідеї» у Рівному відбулася презентація проекту «Молодь Рівненщини», який стосується об’єднання громади навколо питання запобігання шкідливих звичок у молодіжному середовищі. На зустрічі було представлено інформацію про тривалий вдалий досвід реалізації громадою Рейк’явіка аналогічного проекту, у якому беруть участь інших 35 міст Європи та частково інших материків. Ціль Ісландії без наркотиків: «Змінити справжню поведінку молоді, змінити середовище життя дітей, щоб вони мали менший ризик використання наркотичних речовин» До вирішення цієї загально-національної проблеми залучені муніципальна влада, місцева та шкільна спільноти. На основі опитувань та висновків наукових досліджень в Ісландії було розроблено новий національний план. Він отримав назву Молодь в Ісландії. Влада змінила закони.
На сьогодні дослідження засвідчили, що захисні фактори працюють, а фактори ризику не мають істотного впливу — тому об’єм вживання шкідливих речовин у Ісландії істотно зменшився ( з 42% до 5%).
Прикладом маленької держави Ісландія зацікавилися представники громадських організацій міста Вараш Рівненської області, який потерпає від щорічного збільшення кількості вживання наркотиків і алкоголю підлітками. Чи зможуть активісти міста атомників об’єднати громадськість задля вирішення цієї проблеми на місцевому рівні покаже час.

islandia

islan-2

 

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/pg/iuni.rivne/photos/?tab=album&album_id=397593650644577