Новини

Форум «Освіта, базована на цінностях

5 травня Анатолій Жуковський взяв участь у Всеукраїнському форумі «Освіта, базована на цінностях» (Другий всеукраїнський з’їзд педагогів із духовно-морального виховання).

Тема виступу: Духовно-моральне виховання як невід'ємна складова української національної ідеї.  Анатолій Жуковський переконаний, що в майбутньому будуть конкурувати не товари і послуги, а системи спільних цінностей і системи виховання та освіти. І тому так важливо, щоб з раннього віку ми системно закладали дітям вічні духовно-морально-етичні цінності, що в подальшому приведе до формування у них вірного світогляду.

Суть УНІ полягає у синтезі основних національних рис характеру українців, їхніх цінностях: Сім’я, Відношення до жінки і дітей, Земля, Воля, Духовність. Духовні цінності мають стати основою національних цінностей і на цьому фундаменті будуватися устрій в державі – відповідно Законам Творця.

У освіти є 4 аспекти, які потрібно включати в навчальну програми школи: Цілісне розуміння життя в 4 сферах (духовно-інтелектуальна, фізична, соціальна, матеріальна); Розвиток духовно та фізично здорової особистості і відповідного характеру; Компетентність (знання) з необхідних предметів; Здатність бути щасливим (що передбачає отримання навиків стресостійкості до викликів сучасного світу).

Стан будь-якого суспільства – це відображення ефективного чи неефективного етично-морального виховання, яке давало попереднє покоління своїм дітям. Злочинність, алкоголь, наркотики, збочення, грубість, несправедливість та інші негативні явища, які ми, на жаль, спостерігаємо в Україні та у світі – це лише докази сучасних недосконалих систем виховання та освіти, які не мають в своїх основах достатніх вірних та вічних духовно-морально-етичних цінностей.