Новини

Які вони духовні цінності українців?

21 грудня 2018 року відбувся круглий стіл «Духовні цінності: минуле і майбутнє українців», який організували Рівненська єпархія Православної Церкви України, Рівненське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Громадська організація «Інститут української національної ідеї». Захід відбувся в Рівненському Свято-Покровському соборі та розпочався спільною молитвою.

До участі в круглому столі долучились просвітяни, краєзнавці, духовенство, освітяни, науковці, краєзнавці, мистецтвознавці, письменники, представники влади міста та області, громадських організацій, учнівської та студентської молоді міста, усі небайдужі до майбутнього України.

Хто чи що має стати тією рушійною силою, що переконає сьогоднішню молодь до осмислення важливості духовного розвитку в становленні як особистості?

Актуальність та мету заходу глибоко обґрунтував пан Іван Вєтров, координатор та ведучий круглого столу, голова Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Зокрема зауважив на проблеми у сфері формування духовних цінностей українців (національної державності, християнської віри, рідної мови), захист суспільної моралі: через нестабільний економічний стан розпадаються сім’ї, українці вимушені поневірятися по світу, шукаючи статки на утримання своїх родин; приховано й відкрито пропагується насильство, цькування, спокуса до вживання алкоголю, наркотиків, сексуальних збочень, суїциду; рекламою формується нездоровий споживацький азарт. Спостерігається зміна гуманістичної і духовної цілеспрямованості значної частини населення, зокрема молоді. Колишні моральні, духовні цінності замінюються цінностями матеріального комфорту та споживацтва. Саме ці аспекти викликали занепокоєння майбутнім держави та стали поштовхом до проведення заходу, обговорення та пошук шляхів протидії негативним проявам у суспільстві та взаємодії щодо прийняття спільних рішень у сфері духовного становлення нації. Важливо, щоб проведення заходів на задану тему якнайшвидше набуло загальнонаціонального характеру.

Підтримали громадську ініціативу та долучилися до заходу представники органів місцевої влади: пані Світлана Богатирчук-Кривко, заступник голови Рівненської ОДА, пан Володимир Хомко, міський голова Рівного.

Глибоким став виступ ректора Національного університету водного господарства та природокористування -Віктора Мошинського. Пан Віктор наголосив на трьох важливих постулатах у становленні духовності в суспільстві: вірі, патріотизмі та єдності.

«Діалог про християнські цінності – це найважливіша форма свідчення про віру перед лицем сучасного суспільства, яке відмовляється від своїх релігійних коренів», - саме так обґрунтував важливість проведення заходу архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

Про генетичні особливості української духовності та її глибоке коріння розповів присутнім пан Олег Гринів, доктор філософських наук, професор Національного університету «Львівська політехніка», поет.

Наш голова правління громадської організації «Інститут української національної ідеї» пан Анатолій Жуковський окреслив умови духовного зростання нації, обґрунтував найважливіші аспекти в плані свідомого вибору людиною того чи іншого життєвого шляху, виокремив ті чинники, які сьогодні найбільше впливають на формування духовного світогляду молоді та зазначив, що найкращий та найперспективніший варіант це коли на першому плані у людини стоїть духовне, а не матеріальне .

Болючі питання у своїй промові зачепив пан Василь Жуковський, доктор педагогічних наук, професор Національного університету «Острозька академія», протоієрей, настоятель храму преподобного Федора Острозького. «З одного боку, ми чуємо про важливість духовного виховання дошкільнят і школярів, створення умов для морального виховання учнівської молоді, з іншого ж – бачимо масове скорочення в закладах освіти годин «Християнської етики» (при наявності кваліфікованих вчителів, повного методичного забезпечення предмету з 1 по 11 клас!),

Пані Тетяна Шамсутдинова-Лебедюк, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Рівненського державного гуманітарного університету, наголосила на важливості церковних храмів як осередків життя громад, створення духовних осередків у закладах вищої освіти та важливості формування в студентської молоді духовного стрижня, який допоможе у протистоянні негативним проявам у суспільстві.

Про формування в українців уміння робити життєвоважливий  вибір на користь добра та духовності розповів отець Сергій Лучанін, секретар Рівненської єпархії Православної церкви України, протоієрей, магістр богослав’я, кандидат історичних наук. Проблема бездуховності сьогодні, на думку отця, уперевазі людиноцентризму над теоцентризмом (в основі якого Бог).

Про сучасні виклики християнству та засторогу щодо постійної підміни понять і цінностей у сучасному світі міркував у своїй промові пан Іван Кундеренко, викладач Рівненської духовної семінарії Української церкви Християн Віри Євангельської. Закликав присутніх не просто декларувати красиві речі, а діяти, кожен на своєму місці та в співпраці.

До виступів активно долучились отець Володимир Тимків, викладач Рівненської духовної семінарії, який продемонстрував, як за допомогою Божого Слова можна вплинути на формування духовного світогляду молодих людей: «Жити – це дар діяти… Чесноти – це ліки, які витікають з Раю і втікають в душу… Саме богослів’я із раба робить сина» – ці та інші цитати із філософських праць Г. Сковороди, Біблійні вислови, які мотивують до духовного самовдосконалення та пізнання себе самого стали основою виступу-звернення отця. Пані Ольга Ладюк, заступник начальника управління освіти і науки Рівненської ОДА, нагадала про важливість реалізації Обласної програми національно-патріотичного виховання учнівської молоді на 2008 – 2020 роки, зокрема у співпраці з батьківською громадськістю.

Укладення спільної резолюції з конкретними рішеннями та рекомендаціями (яку учасники заходу схвалили одноголосно) стало завершальним акордом круглого столу та мотивацією до подальших активних дій у сфері духовно-морального розвитку українства.

Варто зазначити, учасники круглого столу були активні та можливість письмово чи усно поставити запитання та отримати відповіді. Також анкетування, за підсумками якого організатори ще раз упевнились у важливості проведення подібних глибоких обговорень, потребі проводити аналогічні заходи в інших громадах. Висока оцінка присутніми проведення круглого столу спонукає до наступних активних дій щодо впливу на духовне становлення української нації.

Громадській організації «Інституту української національної ідеї» буде дуже приємно, щоб на наступний круглий стіл «Духовність: минуле та майбутнє українців» долучалося чим більше різних організацій, різних релігій, які небайдужі до майбутнього наших дітей та нашої України!

Запрошуємо всіх – приєднуйтеся!

Резолюція круглого столу.

 

DSC 1538 resize

DSC 1631 resize

DSC 1646 resize

DSC 1705 resize

DSC 1514 resize

DSC 1464 resize

DSC 1472 resize